Svi smo culi da se nekada desio neki slucaj trovanja hranom. Zasto se to desava i sta treba uraditi povodom tog pitanja?

Ako hrana stoji na toplom, polako se kvari i te promene izazivaju trovanje. Po mirisu mozemo da primetimo da li je nake hrana za upotrebu ili ne.

U nekim slucajevima ne mora da bude tako. Da bi hrana bila otrovna, mora sadrzati veliko broj mikroorganizama koji se razmnozavaju na njoj, izazivaju infekciju creva i promene u celom organizmu.  Kvalitetnim unistavanjem mikroorganizama, najcesce kuvanjem, otklanjamo opasnost trovanja hranom.Ako se jave laksi oblici trovanja, potrebno je par dana uzimati vise caja i poceti sa laksim obrocima.

Da bismo sprecili da se hrana kvari, potrebno je pridrzavati se nekih pravila:

  • Voditi racuna o higijeni kod pripremanja hrane
  • Adekvatno je kuvati i podgrevati i kuvati je u primerenoj posudi
  • Ako se priprema na otvorenom prostoru, voditi racuna da ne bude dostupna insektima
  • Jelo koje je pripremljeno prethodnog dana nije dovoljno samo podgrejati, vec ga je potrbno prokuvati nekoliko minuta, pa tek onda jesti
  • Ne mesati razlicite vrste hrane
  • Pridrzavati se uputstva o cuvanju namirnica
  • Ako je promenila miris i izgled, treba je izbaciti iz upotrebe
  • Piti vodu samo iz originalne ambalaze i ne dozvoliti da jos neko pije iz vase flase