Druzite se sa svojom decom. To ce pomoci da se bolje upoznate i zblizite, ali cete im takodje pokazati da ih volite i da vam je stalo do njih. Ponasajte se prema njima kao prema ravnopravnom clanu porodice, ne iskljucujte ih iz kucnih aktivnosti. Roditelji su cesto umorni da bi odgovarali na pitanja dece ali jednostavno, mora se naci vremena za to.Ako nesto radite, ukljucite i dete, dozvolite da vam "pomogne". Na primer ako brisete prasinu, neka i dete to radi, pri pruzanju vesa, neka dodaje stipaljke, ili pri pranju auta sundjer. Za svo to vreme pricajte sa njima. Nikada im nemojte uskratiti odgovor na postavljeno pitanje. Tacno je da deca nekada postavljaju vrlo teska pitanja, ali druzenjem sa svojim detetom cete ga dovoljno upoznati da cete situacijom dobro vladati. Kada ste umorni, odmarajte se zajedno uz neku slikovnicu ili pricu.

Dopustite da vam deca budu vodici. Ona ce zeleti da ste pored njih, ali isto tako ce kada osete potrebu hteti da vas ukljuce u svoju aktivnost.

Svako bi trebalo da se zapita koliko je uz dete, a koliko sa detetom. Mozda vam ovo nije bas najjasnije, ali zato deci jeste. Ona tacno vide i osete razliku. Poslovne obaveze nam ne dozvoljavaju " da disemo", ali to ne sme da nam bude izgovor. Time sto cemo voditi dete u kupovinu, voziti ga u vrtic, smestiti na spavanje ne znaci da smo mu pocvetili vreme. Ono zeli da se druzi, da se igrate sa njima, da se odmarate onako kako njemu prija, da odgovarate na pitanja, da cujete sta imaju da vam kazu.

Pokusajte de se druzite "jedan na jedan". Sedite na pod, igrajte se, prihvatite njihova paravila. Nikako ga nemojte uslovljavati. Dopustite da vas dete vodi i ostanite potpuno fokusirani na to sto radite. Videcete da ce svima biti lepse. Vase dete ce biti srecnije, a vi zadovoljniji jer je ono srecno. Pokusajte!