So treba uzimati u umerenoj kolicini, ne previse, jer izaziva visok krvni pritisak, slog, srcane probleme, bolesti bubrega...

Ako hranu pripremamo na pravilan nacin, zadrzace u sebi so i hranljive materije. Zato jelima nije potrbno dodavati vece kolicine soli. So se u skrivenom obliku nalazi u mnogim preradjevinama, u krastavcima, maslinama, kocki za supu, sodi bikarboni, lekovima...

Potrebno je navici organizam na manje kolicine soli, tako da sam regulise potrebe, a mi cemo navici da uzivamo u manje slanoj hrani. Prvi korak je da smanjimo dodavanje soli prilikom pripremanja hrane, smanjiti upotrebu gotovih i polugotovih jela, zacina i sira. Za razliku od toga treba koristiti sveze ili zamrznuto povrce, koje u sebi vec sadrzi odredjenu kolicinu soli.

Ipak, ne moze se zamisliti zivot bez soli, jer je ona namirnica bez koje ne mozemo, ali ako je koristimo na pravi nacin, uzivacemo u hrani i biti zdravi.