[ Deciji kutak ] 29 Avgust, 2010 20:01

Svako dete ce sasvim sigurno znati da skrene paznju na sebe, ali isto tako i da je trazi. Da bismo decu okupirali necim, moramo se pe svega naoruzati strpljenjem i kreativnoscu. Svako od nas se oseca korisnim kada nesto uradi ili napravi. Sa malisanima je isti slucaj. 

Primeri kako decu podstaci da budu kreativni: 

Kako da napravimo ukrasnu kuglu ?

 • Uzeti jedan balon i naduvati po zelji.
 • Zatim uzeti vunicu (moze u raznim bojama), umociti je u lepak i motati je po balonu.
 • Kada se sve to osusi, iglom probusiti balon i ostane nam lepa kugla. 

Kako napraviti malu belu koku? 

 • Stavimo sake na beli papir i iscrtamo ih, pa zatim isecemo (trebaju nam dve sake).
 • Isto to uradimo i sa stopalom (ali nam treba jedno).
 • Na zadnju stranu stopala zalepimo sake.
 • Od crvenog papira isecemo kljun, krestu i noge i zalepimo na koku.
 • Na kraju nacrtamo oci.
 • Kada smo sve to uradili, nasa bela kokaje gotova.

[ Deciji kutak ] 30 Avgust, 2010 19:29

Deca su veoma pametna mala bica, sa neverovatnom moci zakljucivanja. Svako dete ce se jako dobro snaci u, za nega nepoznatoj situaciji i "isplivati na povrsinu".

Evo nekoliko primera o tome kako deca razmisljaju: 

 • Gde je lepse ziveti, na selu ili u gradu?

" Ja mislim na moru."

 • Sta je to problem? 

"Problem je kada mama kaze da imamo veeeliki problem i ja onda dobijem batine".

 • Kako se zove muska sekretarica?

" Pa, moze da se zove na primer Bojan".

 • Kakva je razlika izmedju sela i grada?

" U selu je trava iz jednog dela, a u gradu je isprekidana".

 • Kako izgleda biti zaljubljen?

" Moras da se naparfemises, obrijes, namestis kosu da izgledas kao frajer i da stavis zlatan zub".

 • Ko su politicari?

" To su ljudi koji prave politanke".

 • Sta radi maticar?

" Uci decu matematici":

 • Sta je aerobik?

" To je kada trcis uz muziku, a nisi balerina".

    

[ Deciji kutak ] 01 Septembar, 2010 18:52

Svi smo imali prilike da cujemo  ovu izreku. Pitanje je koliko se slazete sa tim. Mnogi roditelji se striktno pridrzavaju toga, mislece da ce tako deca biti bolja. Sta za njih znaci bolja deca? Pa da ih slepo slusaju, tipa " Bice kako mama kaze" (ili tata), da se zna "ko je glavni". Mnogi grese u takvom vaspitanju, jer postizu upravo suprotni efekat. Takva deca mogu postati mirnija, ali to nije ono sto zaista zelimo. Mirnija u smislu da se povuku u sebe, zaostaju u skoli, ili pak suprotno svemu tome. Mogu postati buntovnici i razni problematicni slucajevi. Naravno, ne moze im se bas  sve dopustiti, jer i to ne utice dobro. Ipak se moraju znati neke disciplinske mere. Oni koji izgube strpljenje, verovatno ce dici ruku, ali ako je to neizbezno, onda je blaza varijanta samar, ali nepotrebno je " mlatiti" dete da vise ne radi to sto je uradilo, ili jos gore tuci ga da se ne bi pokvarilo.

Ipak, ustanovljeno je da deca koja su dobijala batine postizu mnogo bolje rezultate u skoli od onih koja ih nikada nisu dobila. 

Vladaju i veoma zastarele metode, da decu treba tuci, ali ne po glavi, navodno nece moci da uci ili pamti dobro. Da je "batina tako dobra, nikada ne bi ni izlazila iz raja". Svi se pitamo otkud toliko nasilje medju decom? Tacno je da ga ima sve vise i vise, ali tome smo sami doprineli, jer vecinu stavri deca uce od nas samih. Tako da uopste nije zacudjujuce ako dete resi problem tucom. Svaki put kada udarimo svoje dete, saljemo mu sasvim jasnu poruku da je nasilje jedan legalan nacin pri resavanju sukoba.

Ako zelite da na pravi nacin resite probleme sa svojom decom, ostavite batinu i naoruzajte se velikom dozom strpljenja jer ce vam zaista biti potrebna.

[ Deciji kutak ] 01 Septembar, 2010 19:39

Igra je vrlo bitna za psihofizicki razvoj deteta. Kroz igru deca uce i usvajaju nova znanja i vestine. Shvataju da neke stvari moraju da dele, da rade u grupi i samostalno i da je svako ravnopravni clan. Igra nije samo zabava, vec je to njihov svakodnevni posao. Deca kroz igru resavaju probleme, sticu samopouzdanje, uce o svetu u kome zive i ojacavaju fizicki.

Igra koju deca jako vole je izmedju dve vatre: 

Igra se u dve grupe i svaka ima svog kapitena. Kapiteni su ti koji sa nalaze na zaglavljima. Glavni rekvizit nam je lopta. Odredimo velicinu terena i tu su obe ekipe izmesane. Kapiteni gadjaju loptom sa ciljem da pogode sto vise igraca iz suprotne ekipe ne bi li ih sto vise ispalo. Oni koji ostanu na terenu su pobednici (treba da ostanu samo clanovi jedne ekipe).

Ovakve vrste igara su ujedno i vezba za decu, jer je bitno podsticati ih da se sto vise krecu i da budu aktivna. 

Decu treba pustiti da se igraju na svoj nacin i da sama odredjuju pravila, a ne da im ih namecemo. Ponekad ih je potrebno uputiti , ali ne i raditi umesto njih. Vazno je da sama isprobaju neke stavri, jer ce samo tako uciti, sto ce im pomoci da samostalno misle i resavaju probleme. 

[ Deciji kutak ] 01 Septembar, 2010 20:15

Druzite se sa svojom decom. To ce pomoci da se bolje upoznate i zblizite, ali cete im takodje pokazati da ih volite i da vam je stalo do njih. Ponasajte se prema njima kao prema ravnopravnom clanu porodice, ne iskljucujte ih iz kucnih aktivnosti. Roditelji su cesto umorni da bi odgovarali na pitanja dece ali jednostavno, mora se naci vremena za to.Ako nesto radite, ukljucite i dete, dozvolite da vam "pomogne". Na primer ako brisete prasinu, neka i dete to radi, pri pruzanju vesa, neka dodaje stipaljke, ili pri pranju auta sundjer. Za svo to vreme pricajte sa njima. Nikada im nemojte uskratiti odgovor na postavljeno pitanje. Tacno je da deca nekada postavljaju vrlo teska pitanja, ali druzenjem sa svojim detetom cete ga dovoljno upoznati da cete situacijom dobro vladati. Kada ste umorni, odmarajte se zajedno uz neku slikovnicu ili pricu.

Dopustite da vam deca budu vodici. Ona ce zeleti da ste pored njih, ali isto tako ce kada osete potrebu hteti da vas ukljuce u svoju aktivnost.

Svako bi trebalo da se zapita koliko je uz dete, a koliko sa detetom. Mozda vam ovo nije bas najjasnije, ali zato deci jeste. Ona tacno vide i osete razliku. Poslovne obaveze nam ne dozvoljavaju " da disemo", ali to ne sme da nam bude izgovor. Time sto cemo voditi dete u kupovinu, voziti ga u vrtic, smestiti na spavanje ne znaci da smo mu pocvetili vreme. Ono zeli da se druzi, da se igrate sa njima, da se odmarate onako kako njemu prija, da odgovarate na pitanja, da cujete sta imaju da vam kazu.

Pokusajte de se druzite "jedan na jedan". Sedite na pod, igrajte se, prihvatite njihova paravila. Nikako ga nemojte uslovljavati. Dopustite da vas dete vodi i ostanite potpuno fokusirani na to sto radite. Videcete da ce svima biti lepse. Vase dete ce biti srecnije, a vi zadovoljniji jer je ono srecno. Pokusajte!