Svi ste culi za izreku "Bolje spreciti nego leciti". Da li ste se zapitali kakvu hranu koristimo, koliko je ona ispravna, kako se skladisti...?

Kada je rec o hrani, najbitnije je da se njome pravilno rukuje i da se pravilno skladisti. Sve nas ce u supermarketima privuci ambalaza nekog proizvoda i to je ono sto prodaje taj proizvod. Uvek bi prvo trebalo da pogledamo rok trajanja. U ovim toplim danima, bitno je jesti laganiju hranu kao to su voce i povrce.

 

Voce      

Voce je najbolje jesti ujutru, jer organizam tada crpi najvecu kolicinu vitamina. Ne kaze se bez razloga " Jabuka ujutru zlato, u podne srebro, a uvece bronza." To se odnosi generalno na svo voce. 

Nekoliko saveta koje voce je potrebno jesti i zbog cega: 

Ananas sadrzi ugljene hidrate, kalijum, kalcijum, vitamin C... Dobar je u borbi protiv celulita i stvaranja bora. Moze da pomogne kod loseg varenja, upale pluca, suncanice, alergije, i peckanja u grlu. Osim toga sto je toliko dobar, ipak, ne mogu bas svi da ga konzumiraju. Sadrzi veliku kolicinu secera, pa bi dijabeticari trebali da ga izbegavaju.

Banana ima visok preocenat vitamina B i pogodna je za umirivanje nervnog sistema. Njena dobra strana je sto odmah daje osecaj sitosti. Moze se jeti neposredno pre spavanja jer pomaze kod nesanice. Dobra je za stomak i organe za varenje. 

Breskva  se sastoji od velikog procenta vode i vitamina C i B. Dobra je za krvne sudove i organe za varenje, a pomaze  kod kaslja i loseg varenja. Za one koji pate od zeludacnih oboljenja, ne preporucuje se da se jede neoljustena.

Smokva  je niskokaloricno voce. Sadrze vitamin C i B. Jaca imunoloski sistem i organe za varenje. Susene smokve imaju veliku kolicinu secera, pa se ne preporucuju dijabeticarima i osobama sa povisenim holesterolom.

Jabuka  je voce koje sadrzi dosta vode i vitamine A, B i C. Veoma su bitne za negu zuba, jer ih ciste. Treba ih jesti neoljustene, jer se u kori nalazi najvise vitamina. Najbolje ih je jesti ujutru na prazan stomak. Jacaju krvne sudove, jetru i organe za varenje.