Svi znamo koliko su biljke zdrave. Vecina ljudi ce se pre opredeliti za konzumaciju biljaka, ako nas "zakaci" neka bolest, nego za lekove. Uvek se drzite toga da nam priroda pruza ono najbolje i ako to iskoristimo na pravi nacin, bicemo nagradjeni zdravljem. 

Nase bake su nekada imale svoje metode lecenja kaslja, glavobolje, gripa, temperature, nesanice i bronhitisa.

 Kasalj: 

Uzmite cvetove crnog sleza , kadulju i majcinu dusicu, prelijte kljucalom vodom, ostavite da odstoji 10-ak minuta i pijte 2-3 solje dnevno.

Glavobolja: 

U toplu vodu stavite kamilicu, lavandu i maticnjak. Kada se prohladi obloge stavite na glavu ili tu mesavinu iskoristite kao kupku za stopala i ruke.

Grip: 

Kada je grip na pomolu, najbolje je koristiti biljke koje imaju antisepticko dejstvo. U takvim situacijama ce nam najbolje pomoci beli luk, koliko god neko ne moze da podnese njegov miris i ukus. Ako vam se bas ne dopada ta ideja, mozete probati sa majcinom dusicom i timijanom. U solju sa toplom vodom stavite malo timijana, malo majcine dusice i to pijte. Ovaj caj vam moze posluziti kao prevetiva protiv prehlade.

Temperatura: 

Za ublazavanje temperature probajte sa borovnicom, jabukom i kamilicom.

Nesanica: 

Ukoliko patite od nesanice, poznato je da caj od lipe pomaze, ili da napravite mesavinu nane, cvetova lipe i kamilice. Ovakav caj mozete piti onoliko koliko vam prija.

Bronhitis: 

Napravite mesavinu caja od majcine dusice, kadulje i koprive i pijte 2-3 puta dnevno.